recept

 2010.02.10. 02:57

Ezt megosztom Veletek is, akinek eddig megírtam, megihletődött tőle, hátha más is kedvet kap a főzőcskéhez..... a recept nagyjából saját találmány.

Cukkinis marharaguval rakott korianderes-sárgarépás krumplipüré a mai téma. 

Nem olyan bonyolult ám, mint amilyennek hangzik, ám annál finomabb. 

A krumplit megfőzzük a püréhez, mindenki, ahogy szokta. Úgy fele mennyiségű sárgarépát lereszelünk, vajon megpároljuk, majd amikor csaknem kész, beledobjuk az apróra vágott friss koriandert. Az áttört krumplihoz adjuk a párolt répát, ügyeljünk rá, mennyi leve van, ne áztassuk el nagyon a krumplit, kell oda egy kis tejszín vagy vaj még.... só, bors és a számomra a krumplipüréből elmaradhatatlan frissen őrölt szerecsendió a fűszer, néhány kocka vajat dobunk bele és mindezt krémesre keverjük. Komoly önmegtartóztatást igényelt, hogy ne pusztítsam el, míg a ragu készült.... Édes, fűszeres, a koriander meg egyenesen új dimenzióba emeli az egészet. 

A raguhoz olajon apróra vágott vörös- és fokhagymát pirítunk, majd a darált marhahúst is, ha utóbbi fehéredni kezd, beledobjuk a kis kockákra vágott cukkinit. Kb fél kiló húshoz két szép darab cukkini simán elfér. Só, bors, friss rozmaring, kakukkfű megy bele, készre pároljuk, ha kell, zsírjára pirítjuk. 

Kivajazott kerámiatálba tesszük a krumplipüré felét, rá a ragut, majd beborítjuk a püré másik felével. Én a poén kedvéért némi tökmagot is szórtam a tetejére. Lefedve 25 percig sütjük, majd az alulófia nélkül még 20 perc. 

Na jó, mert ügyesek voltatok, lesz egy sütirecept is, ez nem az enyém, csak a szirupot találtam ki hozzá én.

Máklepény mézes narancssziruppal

3 tojást kikeverünk 1/4 liter tej felével és 20 dkg cukorral, hozzáadunk 25 dkg darált mákot, ugyanennyi lisztet, amibe előzőleg egy zacskó sütőport és egy csipet sót kevertünk. A tej másik felével lazítjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, nem túl forró sütőben lassan sütjük. Eddig Horváth Ilonka... most jövök én!

Jó két evőkanál mézet kislábasban hevítünk, adunk hozzá fél evőkanálnyi kandírozott narancshéjat és néhány szál friss rozmaringot, egy - egy löket citromlevet és whiskeyt. Beforraljuk, sümetényre öntjük. Mesés..... (és szerény voltam. szokás szerint.)

Jó étvágyat.....! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://londoneye.blog.hu/api/trackback/id/tr631744563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása